OIR ON THE COMMISSION’S OWN MOTION TO ADOPT NEW SAFETY AND RELIABILITY REGULATIONS FOR NATURAL GAS TRANSMISSION AND DISTRIBUTION PIPELINES AND RELATED RATEMAKING MECHANISMS                                      (R.11-02-019/A.11-11-002)

(DATA REQUEST SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-05)
______________________________________________________________________


QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-01:

1. On page 1 of Rick Morrow’s rebuttal testimony, in lines 9-13, he states that the intervenors “to varying degrees, all argue that the costs of pressure testing and pipeline replacement might have been avoided had such documents existed and therefore the costs should be borne by shareholders rather than ratepayers.”  He goes on to say that “this enormous cost-shifting would effectively be a penalty but without any showing of unsafe or imprudent utility conduct; on the contrary, there are manifest examples of the safety-forward culture at SoCalGas and SDG&E stretching back for decades as discussed by SoCalGas and SDG&E witness, Mr. Lee Stewart.” 

1.1. Assume that the Commission concludes that SoCalGas/SDG&E’s did not comply with pre-existing regulations and that a $500 million penalty is appropriate. 

1.1.1. Please explain whether this determination would increase or decrease shareholder returns? 

1.1.2. Could this determination decrease shareholder dividends?

1.1.3. Would ratepayers or shareholders be responsible for paying this penalty? 

1.1.4. Would the penalty funds be used to offset ratepayers PSEP costs or credited to the State’s General Fund?

1.1.5. All other things being equal, if payment of a $500 million penalty is credited to the State’s General Fund, will it decrease the pipeline safety enhancement plan (PSEP) costs that ratepayers must pay? 

1.1.6. Are penalties tax deductible?

1.2. Now assume that instead of the $500 million penalty, the Commission elects to disallow recovery of $500 million of PSEP costs.

1.2.1. Does this determination decrease the PSEP costs that ratepayers must pay?  

1.2.2. Does this determination increase or decrease shareholder returns?

1.2.3. Could this determination decrease shareholder dividends?

1.2.4. If SoCalGas/SDG&E are unable to recover all of its incurred PSEP costs for that year, would the resulting losses be tax deductible?

RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-01:
SoCalGas objects to these questions on the grounds that they present an improper hypothetical based upon facts and circumstances that have not been established or taken place.  Without waiving these objections, and subject thereto, SoCalGas responds as follows: 
1.1

1.1.1) Such a determination would decrease shareholder returns.

1.1.2) Yes, any penalty amounting to $500 million could adversely impact funds available for operations and severely limit any potential cash dividends.
1.1.3)  That would be for the Commission to determine.
1.1.4)  That would be for the Commission to determine.
1.1.5)  That would be for the Commission to determine.
1.1.6)  Deductibility for tax purposes would depend on the characterization of the fine or penalty as either punitive (non-deductible) or compensatory or remedial (deductible)  Internal Revenue Code Section 162 allows a tax deduction for “ordinary and necessary” business expenses.  Courts have held that punitive penalties imposed by a government agency to punish a company for violation of the law are not deductible because they are not “ordinary and necessary” business expenses.  However, a penalty that is compensatory in nature can be deducted if the penalty arises from activities that are conducted in the regular course of the taxpayer’s business.  For example, a penalty imposed by a governmental agency to compensate for damages caused by the company’s actions, or to ensure compliance, or as a remedial measure may be deductible for tax purposes. 

1.2

1.2.1)  Yes, assuming that the Commission mandates SoCalGas/ SDG&E to spend a certain level of expenditures but disallows recovery for those expenditures, the portion that is disallowed would not be recovered in rates.

1.2.2)  Such a determination would decrease shareholder returns.

1.2.3)  Yes.
1.2.4) Yes.

QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-02:

2. On page 3 of Steve Watson’s rebuttal testimony, he states that “very few customers actually hold long-term backbone capacity that would be negatively affected by SoCalGas’ and SDG&E’s planned pipeline work.”

2.1. Please define what is meant by “long-term”.  In other words, how long does the contract for backbone capacity have to be in order to qualify as “long-term”?

2.2. In 2009, 2010, and 2011, what percentage of total annual BTS capacity held by customers was “long-term”?  Use the definition of “long-term” provided in response to Question 2.1.

2.3. In 2009, 2010, and 2011, what was the percentage of BTS capacity was purchased more than one month before intended use?  For purposes of this question, please include BTS capacity that is purchased in the BTS open season.  

RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-02:
2.1
Long-term means a year or more.
2.2
During the first 3-year period of October 1, 2008-Sept 30, 2011, noncore customers bought 1,634,483 dth/day, on average, of long-term capacity, compared with 1,951,345 dth/day of total capacity, which translates to 84% of total noncore BTS purchases.  So far during the current open season period (Oct 1, 2011 to Aug 1, 2012) noncore customer have only purchased 603,585 dth/day of long-term capacity, compared with 1,521,505 dth/day of total capacity, with translates to 40% of total noncore BTS purchases. 

2.3      See 2.2

QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-03:

On page 3 of Steve Watson’s rebuttal testimony, in lines 17-19, he suggests that Mr. Beach’s service disruption credit will lead to gaming.  In particular, he states that backbone transmission service credits “were specifically rejected because the Commission believed that credits would encourage shippers to purchase excess BTS, causing capacity constraints and scheduling issues.”  If incremental firm BTS rights (those rights beyond the amount purchased before the constraint was announced) for a receipt point affected by a safety constraint cannot be purchased after the announcement of the constraint and the credit is limited to those shippers holding firm BTS rights before the constraint was announced, please explain how it will encourage shippers to purchase excess BTS?
RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-03:
Given that incremental capacity will not be sold after a receipt point becomes constrained due to maintenance (See G-BTS Special Condition 9), the credit will probably not encourage shippers to purchase excess BTS.  This was not, however, Mr. Watson’s argument against Mr. Beach’s service disruption credit proposal.  Furthermore, existing firm rights, could be overnominated in cycle 1 for financial gain as described by SCE witness Alexander at page 10, lines 3-8.

QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-04:

4.  On page 4 of Steve Watson’s rebuttal testimony, in lines 2-5, he states that “SDG&E and SoCalGas have explained that we will endeavor to give affected customers at least 30 days notice of upcoming pipeline-related work that will affect their service, but we should not be financially penalized if we are unable to provide this much notice.”

4.1 If SoCalGas/SDG&E are unable to provide at least 30 days notice of upcoming pipeline-related work that will affect service, how much minimum notice would it otherwise provide?

4.2  If SoCalGas/SDG&E are unable to provide at least 30 days notice of upcoming pipeline-related work that will affect service, is it possible an affected customer could receive just two weeks of notice?

4.3  If SoCalGas/SDG&E are unable to provide at least 30 days notice of upcoming pipeline-related work that will affect service, is it possible an affected customer could receive just one week of notice?

RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-04:
4.1   The amount of advance notice SoCalGas and SDG&E will be able to provide regarding particular pipeline-related maintenance work will depend on a variety of circumstance, including whether the work is emergency in nature and how much advance notice is actually possible.  SoCalGas and SDG&E are unable to specify at this time how much advance notice this would be.  Again, however, SDG&E and SoCalGas have explained that we will endeavor to give affected customers at least 30 days notice of upcoming pipeline-related work that will affect their service.
4.2   Please see Response 4.1.
4.3   Please see Response 4.1. 

QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-05:

On page 5 of Steve Watson’s rebuttal testimony, in lines 20-23, he states that “since hydrotesting a pipeline would take the line out of service for a much longer time than replacing it, both of Mr. Beach’s proposals could provide SDG&E and SoCalGas with a perverse incentive to replace pipe in order to minimize the length of time the line is out of service.”  Assuming the Commission adopts Mr. Beach’s service disruption credit proposal and SoCalGas/SDG&E provide minimum notice required by Mr. Beach’s proposal (30 days for minor service disruptions and 6 months, to customers operating critical energy infrastructure, for complete disruptions), would the payment of a service disruption credit be required? 

RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-05:
Mr. Watson’s rebuttal was based on the presumption that the Commission would adopt SoCalGas’ notice recommendation of 30 days, not Mr. Beach’s inordinately long 6 month proposal.  Nevertheless, the perverse incentive discussed could still apply even if Mr. Beach’s notification periods were required.  Mr. Beach assumes that the hydrotesting will in all cases be successful, which would result in less than 30 days of service interruption.  If the hydrotesting is unsuccessful, however, then the service interruption can be very long.  Therefore, SoCalGas would still have an incentive to prefer replacing pipe over hydrotesting in order to avoid the shareholder payment of a service disruption credit.

QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-06:

On page 16 of Rick Phillips’s rebuttal testimony, in lines 14-18, he states that “minimizing customer impacts is one of the foundational elements of the proposed PSEP.”  He goes on to explain that “[i]n direct testimony, SoCalGas and SDG&E provided examples of practices they engage in to minimize customer impacts, and would continue to pursue throughout execution of the PSEP, including making ‘every attempt to work around customer schedules (e.g., planned outages for maintenance and construction) as much as possible.”
6.1
What specific efforts does SoCalGas/SDG&E intend to rely on to minimize impacts for those customers that operate critical energy infrastructure? 

6.2
Starting on lines 20 of the same page, Mr. Phillips states that “[w]ith the amount of projects that need to be executed in Phase IA, after allowing for detailed engineering, design, and execution planning, there may not be sufficient time to afford six-month notice before field work and any ensuing customers outages need to commence.”  What is the minimum amount of notice that SoCalGas/SDG&E will provide to customers operating critical energy infrastructure when pipeline safety work will result in a complete disruption of service and six months’ notice is not possible?

RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-06:
6.1. The section of the Direct testimony (Section II.A.3) referenced in the Rebuttal testimony explains several efforts historically pursued by SoCalGas/SDG&E to minimize customer impacts, and these efforts will continue to be pursued, as applicable, for PSEP projects.
6.2. This level of detail is not yet available and will only be known on a project-by-project basis once detailed design and execution planning have been completed.  As stated in Rebuttal testimony, SoCalGas and SDG&E sought to develop a plan that minimizes impacts to customers and where possible will work with Non-Core customers to coordinate interruptions of gas service during scheduled maintenance, down times, or off-peak seasons.
QUESTION  SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-07:

On page 7 of Rick Morrow’s rebuttal testimony, he states that “[i]n the few Commission decisions in which GO 28 retention requirements have been discussed in detail, rather than imposing an indefinite retention requirement, the Commission simply redefined the utilities’ obligation to retain documents as limited to reasonable periods of time of between one and seven years.”  Please list the Commission decisions referenced in this statement.

RESPONSE SCIP-WATSON-TCAP-PSEP-5-07:
See response to Data Request DRA-DBP-TCAP-PSEP-5-3.
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