Federal Communications Commission
Washington, D.C. 20554

August 6, 2010

Ms. Cindy Sage

Sage Associates Environmental Consultants
1396 Danielson Road

Montecito, CA 93108-2857

Dear Ms. Sage:

Thank you for your letter of March 15, 2010, in which you request that we review
compliance with FCC radiofrequency (RF) exposure limits for the “Smart Meter”
technology being implemented by utilities across the country. In particular, you
expressed concern about multiple adjacent Smart Meter installations used to service
multiple dwellings such as condominiums, and the effect of increased data traffic on
exposure from collector or controller units.

The FCC Equipment Authorization (EA) program in the Office of Engineering and
Technology has taken a very conservative approach to RF exposure compliance for low-
power network devices such as Wi-Fi base stations and Smart Meter transceivers. For
such devices that are not expected to be used close to the body, it is generally
unnecessary to perform routine specific absorption rate (SAR) evaluations as field
strength or power density is a sufficient and appropriate measure of exposure. The
maximum field strength at a distance can be derived from the effective radiated power
(ERP). Also, FCC field strength limits, like the SAR limits, are time-averaged.
Accordingly, for devices that will not be used within 20 centimeters of the body, we rely
on the “source-based” time-averaged ERP and require that it be less than our specified
values of 1.5 or 3 watts, depending on frequency, in order to ensure compliance with our
exposure limits. This does not imply that FCC exposure limits will be exceeded at
distances less than 20 cm, but only that detailed evaluation of the SAR is not required if
the 20 cm separation distance can be maintained.

It is useful in considering this issue to recognize that the power level specified on the
Grants of Equipment Authorization issued by the EA program is the peak power as this is
the power relevant to interference concerns. For exposure evaluations, however, the
average power is relevant, which is determined by taking into account how often these
devices will transmit. Since the purpose of these devices is to provide very infrequent
information they transmit in occasional bursts. Thus, for exposure purposes the relevant
power is maximum time-averaged power that takes into account the burst nature of
transmission, and based on the typical maximum time-averaged transmitter power for
many of these devices, they would generally be compliant with the local SAR limit even
if held directly against the body.

With respect to multiple adjacent Smart Meter installations, since the antennas for each
device are mounted individually on each utility meter, the separation distance from
people for most of the transmitting antennas is relatively large compared to 20 ¢cm and the

"' See Section 2.1091(c) of the FCC rules.



meters’ contributions to the total potential exposure at any location are small, as only the
nearest few transmitters can add meaningfully to the total. Further, as a practical design
matter, when several of these meters are placed in a cluster, they have to communicate
with a single controller. In order to ensure that the controller receives the information
properly, only one transmitter can communicate with the controller at a time, eliminating
the potential for exposure to multiple signals at the same time.

The general issue of cumulative exposure from an arbitrary group of transmitter
installations or from all transmitters distributed in the environment can appear to be
complex, but as discussed, the need for orderly communications requires that a few
sources normally dominate. In addition, the exponential decrease in signal strength over
distance and additional signal losses due to non line-of-sight conditions for distant
sources ensures that only the contributions of nearby transmitters are significant.

In summary, compliance for Smart Meters is determined according to the operating and
installation requirements of each type of meter during equipment certification, and is
based on the maximum transmission duty cycle for the device, including relay functions.
Necessary installation requirements to maintain compliance for each meter are specified
in the Grant. Irrespective of duty cycle, based on the practical separation distance and the
need for orderly communications among several devices, even multiple units or “banks”
of meters in the same location will be compliant with the public exposure limits. These
conditions for compliance are required to be met before a Grant can be issued from the
EA program and auditing and review of Grants is a routine function of the FCC
laboratory.

With respect to interference to medical devices, which you also raise in your letter, Smart
Meters typically operate under Part 15 of the FCC Rules. Those rules specify power
limitations to avoid interference. The Smart Meter wireless technologies used today are
not significantly different from Wi-Fi devices, cell phones and other typical consumer
products. Certain medical devices may need specific precautions in many other
environments; these are generally considered during FDA approval of the individual
medical device.

I hope that this information will be helpful. In addition, some technical information on
the subject has been developed by the Electric Power Research Institute (EPRI) and we
have enclosed that information for reference.

Please know that the FCC is continually monitoring the issue of RF exposure and related
health and safety concerns, both in the general terms cf the continuing propriety of its
regulations, and in individual cases where substantive concerns are raised.

Sincerely,
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Julius P. Knapp
/ Chief
-/ Office of Engineering and Technology



